Mandala's maken op de computer

met Paint Shop Pro 7

***
deel 1: Zelf een vorm maken


Open een nieuwe, transparante, afbeelding (16 miljoen kleuren) van 500 x 500 pixels om voldoende werkruimte te hebben.

Zet je voorgrond op zwart en vergrendel je achtergrond:

Activeer het gereedschap Basisvormen en trek een cirkel vanuit het midden, met de rechtermuisknop en de Shift-knop ingedrukt. Als je begint op de coördinaten 250,250 weet je zeker dat je het midden hebt.

Zet je lagenpalet open, rechtsklik Laag 1 en kies "nieuwe rasterlaag" - klik op OK.

Ga nu binnen je cirkel de mandala maken!
Maak gebruik van de mogelijkheden die PSP biedt en volg vooral je gevóel.... staat er een lijn of vorm die niet bij je gevoel van dat moment past, ga dan meteen naar Bewerken>Ongedaan maken en verwijder hem weer!

Op de computer kun je minder goed intuïtief tekenen dan met potlood en papier en je hand, maar de systematiek van lagen-opbouw in PSP geeft je weer andere mogelijkheden om je mandala vorm te geven.

TIP: Wil je duidelijk blijven zien waar het midden van de cirkel is, zet dan even met het gereedschap Penseel een punt op de coördinaten 250,250. Zet hem op een aparte laag, dan is hij later weer prima verwijderbaar.

Dit voorbeeld is een zeer eenvoudige mandala, waarbij ik één basisvorm heb gekozen - De punt van het midden staat hier op Laag 2 en het eerste hart op laag 3.
Hierna ga ik het hart kopiëren en een paar maal plakken als nieuwe laag.
Vanzelfsprekend kun je roteren, spiegelen, omkeren, etc. dat het een lieve lust is - maar, nogmaals: zet iedere nieuw geplaatste vorm steeds op een volgende laag!


 

Ben je tevreden, ga dan om te beginnen de punt uit het midden weghalen, die heb je niet meer nodig. Rechtsklik de laag waar hij op staat (bij mij is dat Laag 2) en kies Verwijderen.

Er liggen nu veel mogelijkheden open, je kunt zelfs besluiten om de cirkel te verwijderen.

Ik ben nu zover dat ik Laag 1 de cirkel) even heb vergrendeld door op het brilletje te klikken en de overige zichtbare lagen heb samengevoegd.

<< Dit is een voorbeeld
waarbij ik gebruik heb gemaakt
van de basisvorm "Triangle" (driehoek)

Wil je ook verdergaan met deel 2,
het inkleuren van Mandala-vormen,
voeg dan alle zichtbare lagen samen
en sla je werk op in psp-formaat.

Klik HIER voor deel 2: Inkleuren

©2skippers
2002-2015

[ Terug ]