Hoezo, onderhoud?

Mijn Dell computer begon, zoals dat vast en zeker van hogerhand ooit is bedacht, precies na het vervallen van de driejarige garantie problemen te vertonen.

Ik had hem altijd rechtop staan (het is een type “slimline” en daarvoor gemaakt) en ik dacht dat de harde schijf het aan het begeven was, gezien de onheilspellende geluiden die hij produceerde.
Maar ja…  ik heb twee harde schijven, op de ene is het Windows 7 Prof 64 bits besturingssysteem geïnstalleerd en op de andere staan al mijn bestanden, een paar honderd gigabytes aan backups, fotomateriaal, alle websites, etc.
Welke van de twee de herrie maakte wist ik niet en ik ben niet zo’n held dat ik de kast los schroef, zeker niet als hij aanstaat!

Nadat ik het beestje plat had gelegd en het beeldscherm er zorgvuldig op plaatste zodat het niet  de ventilatie-openingen blokkeerde, leek het weer beter te gaan. So far, so good!

Maar de problemen kwamen terug, de laatste weken crashte m’n pc geregeld (blauw scherm… oei…) en ik maakte alvast een backup van al mijn eigen bestanden, op een externe schijf, die ik aan m’n laptopje hing, zodat ik daar op verder kon.

Gisteren, toen het weer gebeurde, besloot ik dat het welletjes was. Inmiddels had de gedacht postgevat dat het een software probleem kon zijn. Ik ben wat je noemt een “heavy user”, installeer de hele wereld aan programmatuur, experimenteer ermee en verwijder het dan weer.
Ik had al diverse keren alles aan software onderhoud uitgevoerd wat er te bedenken viel en zag als enige oplossing nog om te gaan formatteren.
Dáár was ik helemaal klaar voor, toen mijn vermoeide hersens nog een last minute signaaltje gaven: “Kan het zijn dat er veel stof in de machine zit?”
Enfin…  gewacht tot Henny thuiskwam en terwijl ik de door hem meegebrachte gerookte makreel uit de Dutch shop omringde door een frisse salade maakt hij hem open en begon zorgvuldig aan een grote schoonmaak van al dat kwetsbare materiaal.
DAAR had ik een foto van moeten nemen!!!  Dikke lagen stof… vréselijk!!!
Het had vast niet lang geduurd of m’n kostbare 2Quad processor had het begeven…  ik hoop nu dat het nog niet laat was.
Wat ontzettend dòm dat ik daar niet eerder ben opgekomen!

Hij draait weer en is heel rustig en ik doe schietgebedjes dat de crashes nu uitblijven. Anders wordt het toch formatteren, òf er is iets mis met een van de schijven.

Voor wie zich nu suf verveelt en het verhaal toch uit heeft gezeten als beloning twee foto’s, ter afleiding:

Nee, ik ga je niet helpen met je computerproblemen!

Zonsondergang bij "ons" Lake Rotorua

Tijd voor onze ochtendwandeling!

Dit bericht is geplaatst in Fotografie, Natuur, New Zealand, Onze omgeving, Techniek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.