Preserved Lemons (Recept Ingemaakte Citroenen)

Ons Ikea boompje leek zich veelbelovend te ontwikkelen, maar het wil allemaal niet erg lukken. Op het oog beginnende vruchtjes vallen er zomaar weer af. Ik heb de pot inmiddels verplaatst naar een andere kamer en intussen denk ik met heimwee terug aan…   tja.. alweer New Zealand en alles wat we daar hadden.
Bij de het hele jaar door te oogsten citroenen in onze tuin daar had ik totaal geen nare bijgedachtes over de herkomst van deze beauties.  Ik raspte zorgeloos de schillen, maar nu in Nederland weet ik dat het citrusfruit hier voor het overgrote deel is behandeld met stoffen die je echt niet in je lijf wilt hebben.
Toch wil ik dolgraag weer eens citroenen inmaken… preserved lemons!!

Ik droom weer weg, ditmaal naar 2012 toen ik dit stuk schreef:

Een van de fruitbomen in onze tuin is een Lemon Meyer, een citroenboom:

Bijna het hele jaar levert hij (of zij?) citroenen, dus ben ik maar eens gaan zoeken wat ik daar allemaal mee kan doen, behalve het klassieke schijfje bij vis;-)
Preserved Lemons (ingemaakte citroenen) had ik wel eens van gehoord en al googlend werd ik enthousiast, het leek me heerlijk als toevoeging bij bijvoorbeeld kip. Het bleek vooral voor te komen in Marokkaanse gerechten.
Ik vond een paar recepten en besloot het uit te proberen. Zoals altijd rolt er dan iets uit wat een mengelmoes is van meerdere recepten, ik doe wat me het meeste aanspreekt. Een paar maanden geleden de eerste pot gemaakt en het was heerlijk. Omdat hij nu bijna leeg is heb ik vandaag nieuwe bereid en onderweg een paar foto’s genomen, zodat ik er hier over kon vertellen.
Mijn favoriete recept gaat als volgt:
Men neme een hoge schone (liefst gesteriliseerde) wekpot, een paar mooie citroenen, ongeveer een ons grof zeezout, een kaneelstokje, 1 of 2 laurierbladeren en een paar kruidnagelen.

Boen de citroenen goed schoon en droog ze af. Nu ga je ze als volgt insnijden: Zet een citroen rechtop en snijdt hem van boven naar beneden op ca. 1 cm na in. NIET helemaal doorsnijden dus! Keer hem ondersteboven (nog steeds verticaal), draai hem een kwartslag en snijd hem op dezelfde manier door, weer op ca. 1 cm. na.
Hij is nu in vier moten verdeeld, maar hangt toch nog boven en onder aan elkaar!
De bedoeling is nu dat je de binnenkanten, het vruchtvlees dus, inwrijft met zoveel mogelijk zeezout.

Vervolgens druk je de delen weer stevig tegen elkaar en stop de citroen in de pot. Doe het zorgvuldig zodat er zoveel mogelijk zout in blijft. Doe hetzelfde met de andere citroenen, gebruik er net zoveel als je in de pot kwijt kunt. Pers alles er maar goed in. Halverwege dit proces kun je alvast de kruidnagelen, laurierblaadjes en het kaneelstokje (eventueel in stukjes) ook in de pot stoppen.
Als alles er in zit, zo vol mogelijk dus, vul je de pot op met kokend water en sluit hem goed.

Zet hem op een koele, tamelijk donkere, plaats. Het beste is een plek waar je hem regelmatig ziet staan, want je moet niet vergeten hem af en toe even om te draaien zodat alles zich goed mengt. Doe dit minstens 2x per week. Na ongeveer een maand is je lemon preserve klaar voor gebruik.
Zoek maar eens wat recepten op met lemon preserve, er zijn er genoeg te vinden op internet.
Vooral lekker dus bij Noord Afrikaans getinte gerechten, ik vind het vooral heerlijk bij (scharrel!) kip.
Gebruik het als volgt: Trek een kwart moot van een van de citroenen, leg met de schil naar beneden op een plankje en snijdt het vruchtvlees eruit. Als het goed is laat dat heel makkelijk los. Je gebruikt alleen de schil.
Die snijd je in dunne reepjes, laat ze lekker meesudderen met je gerecht.
Probeer maar eens!

Dit bericht is geplaatst in fotoserie, Huiselijkheden, Kokkerellen, Nederland, New Zealand, Onze Tuin, Tuinieren met de tags , , , , . Bookmark de permalink.