Ruru, the Lifesaver

The Ruru, ofwel Morepork, is de inheemse Nieuw Zeelandse uil. Ik had er al over geschreven op mijn mini website over NZ Native Birds.

Langs onze wegen zie ik regelmatig borden met een soort clip art van een Ruru die de weggebruikers maant tot verstandig weggedrag. Ik heb me nooit gerealiseerd dat deze specifieke “Ruru” borden alleen binnen de gemeente Rotorua staan, totdat ik vorige week tijdens een rit naar Tauranga dit bord zag staan op een parkeerplaats in de Mangorewa Gorge. Dat is een bergpas, op de helft waarvan je Rotorua uit- en Tauranga binnenrijdt.

Op de website van de Rotorua District Council traceerde ik de oorsprong. In Mei 2010 heeft de toenmalige council Ruru in het leven geroepen als “Road Safety” uil “spreading its wings to high speed zones in Rotorua”. Aanleiding was een rapport waaruit bleek dat Rotorua over de periode 2005-2009 landelijk op de derde plaats stond waar het ging om ernstige tot en met fatale verkeersongelukken. In 33% van die gevallen was er sprake van een te hoge snelheid.
(De maximale snelheid in heel NZ is 100 km per uur en verreweg de meeste wegen – ook de State Highways- zijn slechts tweebaans)

Ruru de Morepork was uitgekozen voor deze campagne vanwege de associatie met de wijze eigenschappen van de uil en diens slimme gezichtsvermogen en omdat de Maori deze vogel zien als een spirituele Kaitiaki, een beschermheilige die waarschuwt voor gevaar.

Een foto van het middelste deel van het bord in de Gorge:

Van de week heb ik een aantal borden met waarschuwingen van Ruru gefotografeerd:

Zijn ze niet prachtig?

Eenmaal door de gorge staan er ook borden, maar niet meer onze Ruru.
Die zijn weer van een andere stijl, één voorbeeld:

Nee hoor, geef mij maar “onze”  Ruru!

Dit bericht is geplaatst in New Zealand, Onze omgeving, Veiligheid, Verkeer met de tags , , , . Bookmark de permalink.