Ananas Salie / Pineapple Sage

Een poos geleden heb ik in het tuincentrum het kruid Pineapple Sage (Salvia elegans) gekocht, zomaar in een opwelling. Er gebeurde niet veel, ik zette hem naast een gewone salie in de kruidenhoek van onze moestuin en besteedde er aanvankelijk  niet veel aandacht aan. Wel tussendoor even geGoogled en daar las ik o.a. de uitspraak dat de blaadjes meer naar ananas ruiken dan ananas zelf;-)

Vervolgens heb ik er een keer thee van gemaakt, best aardig als je van kruidenthee houdt (en dat doe ik)

De plant werd onlangs in ene groot en verraste ons met prachtige, fragiele bloemetjes!

Op tafel komen ze veel mooier uit;-)

Wat “weetjes” van internet geplukt:

Het blad van ananassalie geurt naar ananas en wordt o.a. gebruikt in potpourri. Daarnaast verdrijft het vieze luchtjes in de keuken door het te verbranden.

Ananassalie is zeer geschikt voor wild, varkensvlees en kaas. Verder kun je de bladeren bijvoorbeeld door een salade snipperen. Men zet ook wel thee van de bloemen.
Het jonge blad kun je frituren en serveren met room.

De plant begint pas in de herfst knalrood te bloeien en fleurt dan de tuin enorm op. Verlangt een plaats in zon of halfschaduw in voedzame, doorlatende grond en is redelijk winterhard.
Mag niet te nat staan.
Bladverliezend: ja – Hoogte: 90 cm

Salvia elegans ‘Scarlet Pineapple – Ananassalie / Honingmeloensalie

Ook interessant: http://www.ageless.co.za/pineapple_sage.htm

Dit bericht is geplaatst in Bloemen en Planten, Flora, fotoserie, Gezondheid, Kruiden, Onze Tuin, Snijbloemen, Tuinieren met de tags , , . Bookmark de permalink.