Westerbork 1

Tientallen jaren knaagde het aan me…  waar vandaan is mijn opa in 1942 gedeporteerd en vermoord in Auschwitz?
Westerbork lag het meest voor de hand, maar ik kon de moed niet opbrengen er heen te gaan. Vandaag, de dag voor de jaarlijkse herdenking, ben ik gegaan, de Rode Kruis lijst met namen van mijn familieleden die zijn omgekomen in mijn tas.
Ze zijn vergast in Auschwitz en Sobibor. Opa in Auschwitz…
Het was druk in het Herinneringscentrum. Bij de entree informeerde ik of iemand me, aan de hand van mijn lijst, kon vertellen of mijn opa in Westerbork was geweest. Specifiek van hem wilde ik dat weten. Een sympathieke heer bekeek mijn lijst en beloofde me meteen te gaan zoeken. Ik bestelde koffie en nam plaats in het museum restaurant, angstig dat ik misschien te horen zou krijgen dat zijn naam niet bekend was, dat zou een beetje voelen alsof hij niet had bestaan.
Voor mij heeft hij bestaan in de vele gesprekken die ik had met mijn “omie”, die samen met mijn moeder de oorlog had overleefd dankzij snel ingrijpen van mijn vader (verzetsman in hart en nieren), nadat een buurman aan het Hoekschewaardplein in Amsterdam Noord opa had verraden waarop hij direct werd opgepakt.
Sneller dan ik dacht kreeg ik zekerheid:
– Hijman Lakmaaker – Foto beschikbaar – Aankomst in kamp Westerbork op 8 augustus 1942 – Op transport naar Auschwitz op 31 augustus 1942 – Bij aankomst op 3 september 1942 omgebracht –
De lieve man die me dit nieuws kwam brengen heeft nog een poosje bij me gezeten. Mijn vraag was niet uniek, veel kinderen en kleinkinderen kwamen met soortgelijke vragen.
“Geef me je mailadres dan stuur ik de gescande foto die wij hebben vanmiddag nog naar je toe, het origineel bevindt zich in het archief van het Rode Kruis” zei de schat. En zo geschiedde….
Opa’s lijden had een plekje gekregen.
Dit is een van de vele foto’s die ik vandaag heb gemaakt, van een van die mensonterende goederentreinen waarmee meer dan zes miljoen mensen uit de geschiedenis zijn weggevaagd en uit de harten van geliefden zijn gerukt.

Westerbork-Opa

 

 

Dit bericht is geplaatst in Familie en Vrienden, Fotografie, Oorlog & Verzet, Stof tot Nadenken met de tags , , . Bookmark de permalink.