Dierenbevrijding

Vandaag kwam ik een filmpje tegen op You Tube, dat me zeer raakte en in één klap terug smeet in de jaren tachtig, toen ons gezin betrokken was bij de bevrijding van dieren, o.a. uit proefdierencentra….  dit YouTube filmpje spreekt boekdelen, we zouden het bijna zelf kunnen hebben gemaakt.
Kijk eerst maar eens:

Wij hadden destijds zelf twee beagles, Bashful (1981) & Happy (1983), prachtige rasechte “hounds”, gefokt door een vriendin van ons in Kent, Engeland. Ze hadden dezelfde vader en waren dus halfzusjes.
Op een van onze dagelijkse wandelingen met onze beagles op de Crailose heide kwamen we in gesprek met iemand die voorzichtig informeerde of het ons bekend was dat beagles op grote schaal werden gebruikt voor vivisectie. Nee, dat wisten we niet en we toonden ons onmiddellijk zeer, maar kritisch, geïnteresseerd. Het was het begin van onze kennismaking met een gruwelijke wereld, die (van overheidswege?) heel slim uit het nieuws werd gehouden.
Over de jaren die volgden kan ik een boek schrijven, met hoogte- en dieptepunten. Het is zo lang geleden dat enige vorm van strafbaarheid vast wel verjaard is, maar ik kan nog steeds uit de grond van m’n hart zeggen dat wij er nooit een minuut spijt van hebben gehad.
Wat me destijds vooral stoorde is dat het Dierenbevrijdingsfront (DBF)  zo negatief werd afgeschilderd door de media, vooral door ordinaire  bladen, De Telegraaf voorop. Gesuggereerd werd dat het DBF te hooi en te gras hokken openzette om dieren te laten ontsnappen en dat die dieren vervolgens op de omliggende wegen werden doodgereden…… NIETS is minder waar!
Vivisectie zou uiterst belangrijk zijn voor de medische wetenschap, maar wat niet werd vermeld is dat dit slechts sloeg op 0,3% van alle testen. De rest (dus bijna alles) sloeg op testen voor chemische middelen, zoals cosmetica, schoensmeer. etc.
En… iedere universiteit moest zonodig eigen testen doen, die elders in de wereld al lang waren gedaan cq beproefd!
Het DBF hebben wij destijds leren kennen als een bijzondere integere, nauwkeurig werkende organisatie.
De bevrijding van beagles, b.v. uit het proefdierencentrum van TNO (fokteven) en de Universiteit Groningen (puppies) werd uitermate zorgvuldig voorbereid.  We zorgden al maanden tevoren voor betrouwbare opvangadressen en dat zelfde gold voor op handen zijnde bevrijding van chincilla’s uit bontfokkerijen.
Voor de bevrijding van bevers werd tevoren bij de overheid geïnformeerd welke soort bevers op welke plek in Nederland hun natuurlijke habitat hebben, kan het nog mooier?
Door mijn contacten met omroepen heb ik mee kunnen werken aan een reportage van KRO Brandpunt, dat eindelijk een objectief beeld gaf van het DBF, de ideologie en de werkwijze.

Niet alleen beagles... héél veel dieren worden misbruikt

Dit bericht is geplaatst in Dierenwelzijn, Nederland, Opinie, Stof tot Nadenken, Wijsheden met de tags , , . Bookmark de permalink.