Miksang Fotografie 1

Never lose an opportunity of seeing anything beautiful, for beauty is God’s handwriting.
Ralph Waldo Emerson

Contemplatieve Fotografie

Miksang (Tibetaans voor: “Het Goede Oog” ) gaat over pure perceptie. Je oog valt op iets, een detail waar je door wordt gegrepen, qua schoonheid, levendigheid, doordringendheid…. het kan van alles zijn.

Dat detail fotograferen is je handvat om die perceptie zichtbaar te maken, zonder er iets aan toe te voegen. Geen fotobewerking of -manipulatie, gewoon vastleggen wat je ziet, in alle simpele eerlijkheid.

Met andere woorden: Fotografie gebaseerd op pure waarneming, het plezier van de verwondering, van direct zien.

Citaat uit andere bronnen:
Miksang is a Tibetan word that means “good eye.” A contemplative art, it is based directly on the Dharma Art teachings of the late meditation master, artist and scholar, Chögyam Trungpa, specifically by his teachings on the nature of perception. The “good” refers to our world, just as it is, is inherently rich and vivid. The “eye” reference is that in working with the practice of contemplative photography, we can tune into these qualities of our world.
This journey is actually quite simple-to see with our eyes wide-open and our awareness right there. Once we have a moment of fresh perception, vivid and clear, there is a natural desire to communicate that experience. Through visual exercises and photographic assignments, Miksang is designed to allow the eye and the mind to be naturally synchronized, so that the experience of seeing could be undistracted and present.

Seeing with my own i- moving beyond the rules

Onlangs las ik over contemplatieve Fotografie (Miksang) en het greep me meteen, vooral omdat ik herkenning voelde. Deze manier van fotograferen hoort helemaal bij mij, ik doe het al vele jaren maar publiceer het niet vaak, omdat ik denk dat het niemand interesseert.
Niets blijkt minder waar te zijn, ik kan het in ene benoemen….  hoera!
Het maakt me blij en stimuleerde me mijn “miksang” foto’s bij elkaar te zoeken en ze in een presentatie te zetten.

Klik HIER voor een recht-toe-rechtaan presentatie en HIER voor eentje in Flash (YouTube – mijn kanaal)

Alle respect als het je helemaal niets doet, voor mij is het een expressie waar ik me in thuis voel!

PS: Mijn vriendin Anneke Westen houdt zich er ook mee bezig.

Dit bericht is geplaatst in Boeddhisme, Fotografie, Gezondheid, Spiritueel, Stof tot Nadenken met de tags , , . Bookmark de permalink.